فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 280، فروردین 1400)

  • جامعه شناسی
  • تاریخ انتشار: 1400/01/17
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح ره صفحه 5

    این متن شرحی است بر وصایای امام محمدباقر علیه السلام به جابر در باب اوصاف شیعیان واقعی. حضرت می‌فرمایند: «واستجلب نور القلب بدوام الحزن»؛ و با اندوه پیوسته، نور دل را کسب کن. امام باقر علیه السلام در این عبارت به جابر می‌فرمایند: اگر می‌خواهی قلبت نورانی شود، بر حزن مداومت کن. درباره این جمله می‌توان پرسید که قلب چیست؟ نور قلب به چه معناست؟ منظور از اینکه انسان باید همیشه حزن داشته باشد، چیست؟ از چه چیزی باید محزون بود؟ آیا هر حزن و ناراحتی‌ای مطلوب است؟ آیا اسلام حزن را می‌پسندد و می‌خواهد مردم همیشه غمگین و افسرده باشند یا می‌خواهد مردم شاد و بانشاط باشند؟ و سرانجام رابطه بین حزن و نور قلب چیست؟ این نوشتار درصدد پاسخ‌گویی به این سوالات می‌باشد.

    کلیدواژگان: قلب، حزن، شادی
  • قاسم ابراهیمی پور، حسین اسدی* صفحه 11

    خانوداه به‌عنوان عنصر سازنده جامعه انسانی، همواره مورد توجه دین مبین اسلام بوده است. خانواده به این دلیل که کارکردها و نقش‌های متفاوتی بر عهده دارد، نقش مهمی در رشد و تعالی جامعه ایفا می‌کند. خانواده زمانی می‌تواند این کارکردها و نقش‌ها را به خوبی انجام دهد که میان زوجین روابطی صحیح حاکم بوده و از تحکیم برخوردار باشد. این مقاله درصدد پاسخ‌گویی به این سوال است که از دیدگاه متون روایی همسان‌همسری چه نقشی در تحکیم خانواده دارد؟ روش تحقیق در مقام گردآوری اطلاعات اسنادی و در مقام تجزیه و تحلیل، توصیفی تحلیلی است. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد از دیدگاه متون روایی اولا، انسان‌ها تمایل دارند با افراد شبیه و هم‌سنخ خود ارتباط و تعامل برقرار کنند. ثانیا، همسان‌همسری از آن جهت که باعث می‌شود بین زوجین توافق و الفت ایجاد گردد، منجر به تحکیم خانواده می‌شود. ثالثا، از میان جنبه‌های مختلف همسان‌همسری، کفویت و همسانی در باورها و ارزش‌ها، نقش برجسته‌تری در تحکیم خانواده دارد.

    کلیدواژگان: تحکیم خانواده، همسان همسری، کفویت، ازدواج، انتخاب همسر
  • علی ملکوتی نیا *، زینب سادات نیکویی روزبهانی صفحه 21

    نتیجه مطالعات و تحقیقات درباره بی‌میلی خانواده‌های ایرانی به فرزندآوری، نشان می‌دهد که نوعی تغییر در نگرش‌ها، تمایلات و ایستارهای خانواده‌های ایرانی معاصر نسبت به کنش فرزندآوری صورت گرفته است. آنان دغدغه‌ها و نگرانی‌های مهمی دارند که در حوزه‌های اقتصادی، فرهنگی اجتماعی و زیستی قابل مطالعه و ارزیابی است. در این میان، «خودحمایتی / خودحفاظتی»، مهم‌ترین دغدغه در استدلال برای کم‌فرزندآوری از سوی همسران اعلام شده است. مقاله حاضر می‌کوشد با رویکرد توصیفی تحلیلی نشان دهد که خودحمایتی همسران، ازجمله متغیرهای تاثیرگذار در بی‌میلی خانواده‌ها به فرزندآوری است. ولی در بررسی دقیق‌تر با رویکرد اسلامی، دلیل خودحمایتی با اشکالات و پیامدهایی همراه است که اعتبار و وجاهت آن را نزد مدعیان و حامیان آن، زیرسوال می‌برد. ازاین‌رو، شایسته است در تمسک به خودحمایتی در توجیه عدم تمایل به فرزندآوری از سوی زنان و مردان جامعه معاصر، تجدیدنظر صورت پذیرد، تا زمینه برای فرزندآوری و افزایش جمعیت جوان و کارآمد ایران اسلامی در سطح وسیع‌تری فراهم گردد.

    کلیدواژگان: اخلاق فرزندآوری، خودحمایتی همسران، بی میلی به فرزندآوری، خانواده، رویکرد اسلامی به افزایش جمعیت
  • سید حسین شرف الدین صفحه 35

    ازجمله مسایل اجتماعی‌ حوزه زنان و خانواده در جامعه امروز ایران، روند رو به تزاید «تجرد زنان و دختران» است. تجرد، اعم از تجرد ابتدایی و تجرد ثانوی و متاخر، از علل و عوامل شخصی و ساختاری متعددی ناشی شده و آثار و نتایج زیانباری در سطوح فردی و اجتماعی به همراه دارد. نظربه جایگاه قدسی ازدواج و تشکیل خانواده در متون دینی و گفتمان مذهبی غالب جامعه ایران، تاخیر در ازدواج، به‌ویژه تاخیر طولانی‌مدت یا محرومیت قطعی از آنچه از ناحیه مرد و یا زن و تجردگزینی، با فلسفه وجودی خانواده در نظام ارزشی اسلام تعارض‌ دارد.‌ پذیرش‌ این ‌وضعیت از ناحیه‌ مردان، ‌غالبا اختیاری ‌و از ناحیه زنان، غالبا غیراختیاری ‌است. جمعیت‌شناسان با استناد به دلایل مختلف، تجرد زنان در مقیاس وسیع را امری آسیبی ‌تلقی کرده و سیاستگذاری و برنامه‌ریزی فرهنگی اجتماعی برای کاهش و تعدیل آن را اجتناب‌‌ناپذیر می‌دانند. این ‌نوشتار درصدد است‌ تا با ارجاع ‌به‌ آمارها و مطالعات‌ و پژوهش‌های ‌انجام‌شده، این ‌موضوع ‌را ‌از ‌منظر تیوریک، ‌و با محوریت‌ جامعه ‎ایران ‌بعد از انقلاب؛ توصیف، تفسیر و تبیین ‌کند. روش ‌این ‌مطالعه، در مقام ‌گردآوری اطلاعات، اسنادی و در مقام تفسیر و تبیین، تحلیلی و استنتاجی است. در بخش پایانی، به راه‌کارهای مواجه با این موضوع اشاره شده است.

    کلیدواژگان: تجرد، زنان، دختران، عاملیت، ساختار، علل
  • ملیحه کرمی جعفرلو *، مرتضی امامی صفحه 49

    پوشش و حجاب دارای ابعاد فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی و نیز دارای مولفه‌های مذهبی، معنوی، منزلتی، شخصیتی و رفتاری است که می‌توان از زوایای مختلفی بدان نگریست؛ لکن با توجه به تاثیرات و تعاملات متقابل میان روح و عمل، این مسایل اصلی مطرح است که اساسا چه نوع رابطه‌ای بین روح و پوشش انسان از دیدگاه قرآن وجود دارد؟ و نحوه شکل‌گیری و تکامل روح و عمل در فلسفه اسلامی و در رابطه با حجاب چگونه است؟ این مقاله بر آن است تا با رویکردی توصیفی تحلیلی و با تتبع در منابع تفسیری، فلسفی، روایی و برخی گزاره‌های جامعه‌شناختی و روان‌شناختی، به روش گردآوری اطلاعات کتابخانه‌ای و تحلیل محتوا، و با بررسی موضوعاتی نظیر وجود نفس (روح) و نیز تعامل دوجانبه روح با عمل و بالعکس و تجسم اعمال، اثبات کند که اساسا رابطه حجاب با جایگاه و قداست زنان مسلمان و با ایمان، رابطه‌ای عینی و حقیقی است.

    کلیدواژگان: حجاب، روح، زنان مسلمان، قرآن، لباس
  • محمد فولادی، فاطمه السادات حسینی * صفحه 59

    از نظر مقام معظم رهبری، تمدن اسلامی چشم‌انداز مشترک امت اسلامی در سطح کلان و الگوی زندگی در جوامع اسلامی در سطح خرد است. از نظر ایشان،‌ برای دستیابی به تمدن اسلامی، فرایندی قابل شناسایی است که در آن تشکیل نظام اسلامی، دولت اسلامی و جامعه اسلامی مقدمه دستیابی به تمدن نوین اسلامی است. براساس نظریه تمدنی آیت‌الله خامنه‌ای، حرکت تکاملی جمهوری اسلامی ایران در گرو «رویکرد تمدنی» و محقق ساختن الزامات مهم و راهبردی است، که شایسته است نحبگان علمی و فکری به تبیین این اندیشه علمی پرداخته، درباره چگونگی کاربست آن، به پژوهش‌های کاربردی مبادرت ورزند. این مقاله، با رویکرد تحلیلی و بررسی اسنادی، به واکاوی ابعاد چهارگانه فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی پیشرفت در تمدن نوین اسلامی ایرانی، از منظر مقام معظم رهبری می‌پردازد. ذیل هر بعد، شاخص‌هایی مطرح شده است. از حیث روش‌شناسانه، شکل‌گیری اندیشه تمدنی رهبری، دارای ویژگی‌های اختصاصی است که عبارتند از: الف. این اندیشه تمدنی، بر بستر تحلیل تاریخی تجربه تمدنی صدر اسلام و تطور حضور تشیع در عرصه حکومت در سده‌های اخیر نمایان گشته است. ب. اندیشه ایشان، بر توانمندی‌های فقهی و فلسفی و منصب‌های حکومتی ایشان مبتنی است. ج. این اندیشه تمدنی، در درون تجربه انقلاب و جمهوری اسلامی ایران در عصر حاضر تکوین می‌یابد.

    کلیدواژگان: تمدن، ابعاد تمدن اسلامی، شاخصه های فرهنگی و اجتماعی
  • شبیر فیروزیان*، هادی نصیری، محمدجواد نوروزی صفحه 75

    ریشه‌ای‌ترین فعالیت جریان نفاق در جامعه اسلامی، تلاش برای گفتمان‌سازی از اندیشه‌های التقاطی خود برای تغییر محاسبات فکری مردم جامعه و همسوسازی آن با اندیشه‌های ضدانقلابی جریان نفاق است؛ چراکه از این راه، مردم در «عمل» نیز با جریان نفاق همسو شده و کار «براندازی نظام اسلامی» که هدف نهایی جریان نفاق است، به سهولت انجام می‌پذیرد. جریان نفاق برای گفتمان‌سازی اندیشه‌های خود در جامعه و تاثیرگذاری بر ادراک مردم، از انواع روش‌های «کلامی» و «رسانه‌ای» بهره می‌برد. هدف پژوهش حاضر این است که ضمن تحلیل آیات قرآن کریم و روایات اهل بیت، روش‌های متعدد کلامی و رسانه‌ای جریان نفاق برای تغییر محاسبات ذهنی و فکری مردم جامعه احصاء شده و مورد بررسی قرار گیرند. برای این منظور، روش‌های فوق به دو دسته «تاثیرات مستقیم بر ادراک مردم جامعه» و «تاثیرات غیرمستقیم بر ادراک مردم جامعه» تقسیم شده و مورد تحلیل قرار گرفته‌اند.

    کلیدواژگان: نفاق، منافقان، گفتمان سازی، دستگاه محاسباتی، قرآن کریم
  • مریم مختاری*، صیاد خردمند صفحه 89

    چیستی و ماهیت مفاهیم عقل و عاطفه و مهم‌تر از آن جایگاه آنها در دین و دینداری همواره مورد توجه متفکران دین و معرفت‌شناسی دین بوده است. به‌طوری‌که برخی بر نقش عاطفه تاکید کرده و برخی بر نقش عقل. لذا هدف پژوهش حاضر شناخت جایگاه عقل و عاطفه در دین اسلام است. براین‌اساس برای گردآوری داده‌ها از روش تحلیل محتوای کیفی و مطالعه کتابخانه‌ای استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که یکجانبه‌نگری در این‌باره در دین اسلام وجود ندارد و محتوای متون دینی اسلام بخصوص قرآن، هر دو عقل و عاطفه در میدان دین‌ورزی حضور دارند. عقل‌گرایی بیشتر با ارایه یک بینش هستی‌شناختی در حوزه نظم حاکم بر جهان، عاقبت‌اندیشی، اثبات وجود خدا، روابط اجتماعی، قانون‌گذاری و اصولا سطح کلان امر دینداری بر آن تاکید شده است. عاطفه‌گرایی نیز برانگیزاننده حالت ذهنی محبت و عشق به خالق هستی و همنوعان است و بیشتر در حوزه فردی و روابط شخصی انسان با خالق هستی مطرح است.

    کلیدواژگان: عقل گرایی، عاطفه گرایی، دین، اسلام
  • افسانه صادقی مجد، سیف الله فضل الهی قمشی* صفحه 101

    هدف این پژوهش بررسی رابطه سواد اطلاعاتی با کارآفرینی دانشجویان تحصیلات تکمیلی است. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ شیوه‌گردآوری داده‌ها، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ‌آماری، تعداد 1271دانشجوی تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم در نیم‌سال دوم 9697 بودند. نمونه ‌آماری 295 نفر که به شیوه تصادفی طبقه‌ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده‌ها از دو پرسش‌نامه استاندارد سواد اطلاعاتی، یزدانی (1391) و کارآفرینی، مارگریت هیل (1984) به ترتیب با پایایی معادل80/0 و 85/0 مطابق آلفای کرانباخ استفاده شد. تجزیه‌ و تحلیل داده‌ها، براساس روش‌های توصیفی و استنباطی در حد آزمون‌هایt برای مقایسه میانگین دو گروه مستقل، آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری در قالب نرم‌افزار تحلیل آماری SPSS نشان داد: بین کارآفرینی و سواد اطلاعاتی دانشجویان تحصیلات تکمیلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بین مولفه‌های سواد اطلاعاتی (مکان‌یابی اطلاعات، ارزیابی اطلاعات، نیاز اطلاعاتی، سازمان‌دهی اطلاعات و تبادل اطلاعات) و کارآفرینی دانشجویان رابطه وجود دارد که قدرت تبین‌کنندگی سازمان‌دهی اطلاعات از همه مولفه‌ها بیشتر است. علی‌رغم بهتر بودن وضعیت نسبی کارآفرینی و سواد اطلاعاتی در دانشجویان پسر، تفاوت معناداری با دانشجویان دختر مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، کارآفرینی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، دانشگاه آزاد اسلامی
|
  • Ayatollah Allame MohammadTaqi Mesbah Page 5

    This paper is a commentary on the advices of Imam Mohammad Bagher (PBUH) to Jabir b. Yazid al-Ju’fi, one of his noble companions, regarding the characteristics of the real Shiites. His holiness says, "gain the light of the heart with the constant sorrow". In this phrase, Imam Bagher (PBUH) says to Jabir, "if you seek a luminous heart, persevere in sorrow. One can ask about this sentence, what is the heart? What does it mean that man should always be sorrowful? What should we be sad about? Is any sorrow desirable? Does Islam like sorrow and wants people to always be sad and depressed? or does it want people to be happy? And finally, what is the relationship between sorrow and the light of the heart? This paper seeks to answer these questions.

    Keywords: heart, sadness, happiness
  • Qasem Ebrahimipoor, Hossein Asadi* Page 11

    The family, as a constituent element of human society, has always been considered by the religion of Islam. Given the its different functions and roles of family, it plays an important role in the growth and excellence of society. These functions and roles depend on the existence of appropriate relationships between couples. Using descriptive-analytical and citation analysis method, this paper seeks to answer the question, what is the role of spouse in strengthening the family from the perspective of narrative texts? The findings show that, first, humans tend to interact with like-minded people. Matchmaking strengthens the family because it creates an agreement between the couple. Among the various factors of matchmaking, homogeneity in beliefs and values has a more prominent role in strengthening the family.

    Keywords: family strengthening, matchmaking, match, marriage, spouse selection
  • Ali Malakoutinia *, Zeinab Sadat e Nikouei Roozbehani Page 21

    The studies regarding the contemporary Iranian families' willingness to childbearing suggests a kind of change in attitudes and desires in this respect. They seem to have important concerns that can be studied and evaluated in the economic, cultural, social and biological fields. Meanwhile, "self-protection / self-preservation" has been declared the most important concern in refusing childbearing by spouses. Using a descriptive-analytical method this paper show that the "spouses self-supporting" is one of the influential variables in refusing childbearing in families. Islamic studies shows that this idea has many problems and consequences that call into question its validity among its supporters. It is therefore appropriate for the men and women of contemporary society to reconsider this idea to provide the ground for childbearing and increasing the young and efficient population of Islamic Iran on a larger scale.

    Keywords: childbearing ethics, spouses self-supporting, reluctance to have children, family, Islamic approach to population growth
  • Seyed Hossein Sharafuddin* Page 35

    Among the social issues in women and the family studies in today's Iranian society is the growing trend of "celibacy of women and girls." Singleness, including primary and secondary celibacy, arises from various personal and structural causes and factors, and has harmful effects and consequences on the individual and social issues. Given the sacred status of marriage and family formation in the religious texts and the discourse of Iranian society, delay in marriage, especially prolonged delay or definite refusal, conflicts with the philosophy of the family in the Islamic value system. This situation is often voluntary for men and often involuntary for women. The demographers, for a variety of reasons, consider large-scale female celibacy to be detrimental to society and emphasize the need for socio-cultural policy-making and planning to reduce and moderate it. Using analytical-inferential and citation analysis method and referring the statistics and researches that have been done in this respect, this paper seeks to describe, interpret and explain this issue from a theoretical point of view, with the focus on Iranian society after the revolution. In the end, strategies for dealing with this issue is mentioned.

    Keywords: celibacy, women, girls, agency, structure, causes
  • Maliheh Karami *, Morteza Emami Page 49

    The veil has cultural, social, political and economic dimensions and also has religious, spiritual, dignified, identical and behavioral components that can be studied from different angles. Given the impacts and interactions between the soul and action, the question is, what is basically the relationship between the soul and human clothing from the perspective of the Quran? What is the process of formation and evolution of the soul and practice in Islamic philosophy and in relation to the hijab? Using a descriptive-analytical method and studying the interpretive, philosophical, narrative and some sociological and psychological propositions, this paper seeks to study the topics such as the existence of the soul as well as the mutual interaction of the soul with action and vice versa and the embodiment of actions the results show that basically the relationship between hijab and the status and sanctity of Muslim women and faith is an objective and real relationship. The results show that, basically, hijab has an objective and real relationship with the status and sanctity of Muslim women and faith.

    Keywords: hijab, soul, Muslim women, Quran, clothes
  • Mohammad Fooladi, Fatemehsadat Hosseini* Page 59

    From the viewpoint of the Supreme Leader, Islamic civilization is the common vision of the Islamic Ummah at the macro level and the model of life in Islamic societies at the micro level. In his view, the process of realization of the Islamic civilization has an identifiable process that the formation of the Islamic system, the Islamic state and the Islamic society are among its most important preliminaries. According to Ayatollah Khamenei's theory of civilization, the evolutionary movement of the Islamic Republic of Iran depends on the "civilizational approach" and the realization of important and strategic requirements, which it is worthwhile for scientific and intellectual scholars to explain this theory. Using descriptive-analytical and citation analysis method this paper studies the four cultural, social, economic and political dimensions of progress in the new Islamic-Iranian civilization, from the perspective of the Supreme Leader. Below each dimension, indicators are presented. Methodologically, the formation of the theory of the civilization thought of the Leader of the Revolution has specific characteristics, which are, (I) this idea has emerged in the context of the historical analysis of the civilization experience of the beginning of Islam and the evolution of the presence of Shiism in the field of government in recent centuries. (II) His thought is based on his jurisprudential, philosophical abilities and government positions. (III) This theory develops within the experience of the Revolution and the Islamic Republic of Iran in the present era.

    Keywords: civilization, dimensions of Islamic civilization, cultural, social characteristics
  • Shubair Firuzian*, Hadi Nasiri, MohamadJavad Norozi Page 75

    The most fundamental activity of the current of hypocrisy in the Islamic society is the discourse making from their eclectic ideas for changing the intellectual computational of the people of the society and aligning it with the counter-revolutionary ideas of the current of hypocrisy to prepare the conditions for overthrowing the Islamic system, which is the ultimate goal of the current of hypocrisy. To make a discourse based on their thoughts and to influence people's perceptions, this current uses a variety of "verbal" and "media" methods. While analyzing the verses of the Holy Quran and the narrations of the Ahl al-Bayt (PBUT), this paper enumerates and analyzes the numerous verbal and media methods of the current of hypocrisy for changing the mental and intellectual computational of the people of society. To this end, the above methods are divided into two categories: "direct effects on the people's perception" and "indirect effects on the people's perception."

    Keywords: hypocrisy, hypocrites, discourse making, computational system, the Holy Quran
  • Maryam Mokhtari *, Sayad Kheradmand Page 89

    The nature and the concept of intellect and emotion and, more importantly, their status in religion and religiosity have always been considered by thinkers of religion and the epistemology of religion. As some have emphasized the role of emotion and some the role of intellect. Using qualitative-analysis and desk-research method, this paper studies the status of rationalism and emotionalism in Islam. The results show that Islam does not have a one-dimensional view on this issue, rather the religious texts of Islam, especially the Holy Quran, have paid special attention to intellect and emotion at the same time. Rationalism has been proposed mostly with an ontological approach in the field of world order, epistemology, proof of the existence of God, social relations, legislation, and basically the macro level of religiosity. Emotionalism also inspires love and affection for the Creator of the universe and fellow human beings and it is often discussed in the personal sphere and personal relations of man with the Creator of the universe.

    Keywords: rationalism, emotionalism, religion, Islam
  • Afsaneh Sadeghi Majd, Seyfallah Fazlollahi Ghomshi* Page 101

    Using a functional, descriptive and correlational research method, this paper seeks to investigate the relationship between information literacy and entrepreneurship of graduate students. The statistical population was 1271 postgraduate students of Islamic Azad University of Qom in the second semester of 1996-97 H.SH. the statistical sample of 295 people who were selected by stratified random sampling. For data collection, two standard questionnaires of information literacy, Yazdani (2012) and entrepreneurship, Margaret Hill (1984) were used with a reliability of 0.80 and 0.85 according to Cronbach's alpha. Data analysis, based on descriptive and inferential methods at the level of t-tests to compare the means of two independent groups, Pearson correlation test and multivariate regression in the form of SPSS statistical analysis software showed that there is a positive and significant relationship between entrepreneurship and information literacy of graduate students. There is a relationship between information literacy components (information location, information evaluation, information needs, information organization and information exchange) and the entrepreneurship of the students that the explanatory power of organizing information is greater than all the components. Despite the better situation of entrepreneurship and information literacy in male students, no significant difference was observed with female students.

    Keywords: information literacy, entrepreneurship, graduate students, Islamic Azad University